Malina

Walory lecznicze malin doceniano już w starożytności – uważany za ojca współczesnej medycyny Hipokrates zalecał kurację malinową jako panaceum na wiele schorzeń.Sięgajmy więc w takich chwilach po naturalny sok malinowy, który wygrywa z chemicznie wytwarzanymi farmaceutykami. Zawarty w nim kwas salicylowy ma właściwości napotne, a malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać infekcje objawiające się gorączką. Sok malinowy to także skarbnica polifenoli – związków o właściwościach antyutleniających, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry.Po sok malinowy powinny sięgać także osoby cierpiące na schorzenia nerek i woreczka żółciowego – obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów

 Malina Polana to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Najczęściej wybierana jest do upraw towarowych jak i amatorskich. Świetnie sprawdza się w uprawach ekologicznych. Łatwa w uprawie, cieszy plantatorów pięknym, czerwonym, dużym, słodkim owocem.  
 Malina Polana jest krzewem dorastającym do 1,5m. Wydaje dużo wyrównanych średniej długości pędów, Do uprawy nie wymaga podpór.
Owoce są duże, stożkowe, czerwone z połyskiem, jędrne, bardzo słodkie i soczyste. Owoce po zbiorze bardzo długo zachowują swą świeżość, dobrze znoszą również transport.  Najczęściej wybierane są do spożycia na surowo, ale i do przetworów: dżemów, soków, deserów, przecierów, kompotów. Znakomicie się mrożą, odmiana ta najczęściej wybierana jest w przetwórstwie spożywczym.
 
Malina Polka jest odmianą bardzo popularną, wybieraną najczęściej do upraw towarowych jak również amatorskich.Świetnie sprawdza się w uprawach ekologicznych oraz w uprawach przyśpieszonych (pod folią, w tunelach czy szklarniach).Łatwa w uprawie, cieszy plantatorów nie tylko pięknym, czerwonym, bardzo dużym, słodkim owocem, ale i owocuje bardzo wcześnie już od lipca, aż do przymrozków. Na uwagę zasługuje jej smakowitość i trwałość pozbiorcza. Jest dobrą odmianą deserową ze względu na wczesny termin dojrzewania, dość duże, smaczne i atrakcyjne owoce, ale jest  także dobrą odmianą przetwórczą, gdyż stwierdzono u niej dobrą zachowalność kształtu i dużą masę owoców odciekniętych po rozmrożeniu oraz wysokie wartości składu chemicznego. Owoce są bardzo duże, stożkowe, czerwone z połyskiem, jędrne, bardzo słodkie i soczyste. Owoce po zbiorze bardzo długo zachowują swą świeżość, dobrze znoszą również transport.