Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka należy do rodziny przewiertniowatych (Capriloliaceae) Jest nazywana również suchodrzewem jadalnym lub suchodrzewem sinym. To najwcześniej owocująca roślina jagodowa. Jej owoce pojawiają się przed truskawkami i pierwszymi malinami. Kwitnienie i zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia - kwiat biało-żółty. W smaku przypominają naszą leśną jagodę - smak słodko-kwaśny z lekką goryczką. Kolor owocu- granatowy z niebieskim, woskowym nalotem. Kształt cylindryczny- długość ok. 2-3 cm, szerokość do 1 cm. Dzięki zawartym antocyjanom mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia.

Jagody Kamczackie pozwalają zachować dobrą kondycję, sprawność fizyczną, urodę oraz młodość. 

Zawierają: witaminy, minerały, polifenole działające przeciwutleniająco i kwasy organiczne. Wzmacniają naczynia krwionośne, hamują krwotoki, obniżają ciśnienie krwi, łagodzą dolegliwości żołądkowe, pomagają w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu, odtruwają organizm. 

Smakują doskonale spożywane jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, pierogów czy wypieków. Można z nich przygotowywać domowe przetwory , nadają się też do mrożenia .

Należą do najwcześniej dojrzewających owoców – kwitną nawet na początku kwietnia, pierwsze owoce pojawiają się już w połowie maja

LECZNICZY SKŁAD
Owoce Jagody Kamczackiej zawierają:
• witaminy C i A;
• minerały: żelazo, jod, miedź;
• polifenole działające przeciwutleniająco (antyoksydacyjnie);
• antocyjany – pochodne cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny (nawet do 1400 mg/100 g);
• flawonoidy (140 mg/100 g) – w tym rutynę (działającą uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziałającą z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetynę (neutralizującą wolne rodniki, wspomagającą procesy niszczenia nowotworów, hamującą powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych oraz zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych);
• epikatechiny (uważa się, że przeciwdziałają one rozwojowi chorób takich jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar oraz nowotwory);
• kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy (normalizują pracę jelit oraz działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe).

Co istotne, przetwory z Jagody Kamczackiej zachowują nawet do 80% tych związków!